Wat doe jij in 2021?
Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Welke goede voornemens heb je? Wil je meer grip op je financiële leven? Dan helpt het om op een slimme manier met geld om te gaan. Hier volgen 8 tips waarmee jij je financiële leven overzichtelijker maakt, beheersbaarder en daardoor nog meer de dingen kunt doen die je echt wilt!
Tip 1 – Betaal je schulden structureel af
Als je rood staat bij de bank op je betaalrekening of je hebt een schuld op je creditcard, zorg er dan voor dat je maandelijks een vast bedrag aflost. Als je een hypotheek hebt, doe je dat ook. Zo wordt een schuld ongemerkt elke maand een stukje minder en betaal je ook steeds minder rente. Je krijgt lucht. Begin bij de schuld die de hoogste rente kent.
Tip 2 – Ga automatisch sparen
Met één simpele opdracht bij je bank kun je structureel geld opzij zetten. Je voert het een keer in en je hebt er geen omkijken meer naar. Of dit nu 50 euro per maand is of 100 euro of nog meer. Het bedrag dat je in principe niet nodig hebt om van te leven, zet je op die manier apart. Bij 100 euro per maand heb je na een jaar ongemerkt 1.200 euro op je rekening. Daar hoef je verder niets voor te doen.
Tip 3 – Ga kosten besparen
Kijk eens naar je energierekening en vergelijk verschillende aanbieders. Misschien kun je een paar tientjes besparen. Kijk eens kritisch naar je verzekeringen, bijvoorbeeld de ziektekosten of de verzekering voor de auto. Misschien kun je ook hier besparen. En, met al deze besparingen heb je misschien wel geld om tip 1 of tip 2 verder uit te voeren.
Tip 4 – Houd een dagboekje bij
Inzicht is macht. Als jij je inkomsten en uitgaven bijhoudt, krijg je inzicht in je financiële leven. En dat kan heel makkelijk met een dagboekje, op de computer, of gewoon met pen en papier. Als jij weet wat je maandelijks aan inkomen binnenkrijgt en je weet wat er uit gaat, weet je al heel snel of je overhoudt of tekort komt en vooral waaraan je je geld uitgeeft. Dan ‘verdwijnt’ er niet meer zomaar geld dat er begin van de maand nog wel was. Het helpt echt!
Tip 5 – Bereken wat je ‘waard bent’
Dat klinkt misschien een beetje gek, maar het is handig om te weten wat jouw netto vermogen is. Pak een A4-tje. Vouw dat in de lengte, zodat je een linker en een rechter kolom hebt. Aan de linkerkant schrijf je op wat je bezittingen zijn. Pak alleen de wat grotere bezittingen, zoals bijvoorbeeld je huis en je auto. Maar ook het saldo op je bankrekening en spaarrekening hoort daar te staan (als het positief is). Misschien heb je een beleggingsrekening, dan hoort dat saldo ook in dezelfde kolom opgenomen te worden. Of de opgebouwde waarde van je levensverzekering.
Aan de rechterkant zet je vervolgens je schulden. Bijvoorbeeld de hypotheekschuld, de roodstand bij de bank, de schuld van artikelen die je online hebt gekocht, je creditcardschuld of je autofinanciering. Nu tel je alle bedragen zowel links als rechts op. Het bedrag van de rechterkant (je schulden) trek je af van de linkerkant (je bezittingen) en je houdt hopelijk een positief saldo over. Wie links 100.000 euro heeft staan en rechts 75.000 euro, heeft dus een netto vermogen 25.000 euro. Dat is handig voor bijvoorbeeld je pensioen straks.
Tip 6 – Leg je financiële gegevens ergens vast
Stel, er overkomt je iets, waardoor je je geldzaken niet meer zelf kunt regelen. Of erger nog, je overlijdt. Hoe kunnen jouw naasten of nabestaanden er dan achter komen wat jij allemaal geregeld hebt? Of en waar er een arbeidsongeschiktheidspensioen of nabestaandenpensioen is? Wat er gedaan moet worden met het huis en eventueel de hypotheek? Welke verzekeringen er zijn? Leg dat vast. Er zijn diverse onlinekluisjes beschikbaar om dat te registreren. Een eenvoudig schriftje kan natuurlijk ook. Zorg dat dit vindbaar is voor degene die dit moet regelen.
Tip 7 – Schrijf je lange en korte termijn doelstellingen op
Als je in de auto stapt en je maar wat gaat rijden, dan weet je niet waar je uit komt. Als je in je navigatie een bestemming intoetst, is de kans groot dat je er komt. Of dit op tijd is, weet je niet. Je kunt een ongeluk krijgen onderweg, de weg kan afgesloten zijn zodat je moet omrijden, er kan een file staan, je auto kan pech krijgen, maar als je je bestemming intact laat zal je navigatie je helpen om dat doel te bereiken.
Stel je persoonlijke navigatie in: wat wil jij bereiken in het leven. Wil je eerst naar A en dan naar B, maar ook nog even naar C? Programmeer dat. Een keer per jaar naar de wintersport, of een interessante cursus volgen of een ander huis of een andere baan, het kunnen allemaal doelstellingen zijn voor de korte termijn. Allemaal doelstellingen die geld kosten. Koppel die aan doestellingen op wat langer zicht: eerder stoppen met werken, een tweede huis, reizen, pensioen. Alleen als je weet wat je wilt en dit uitspreekt en berekent, heb je optimaal de kans om je doelen ook echt te bereiken.
Tip 8 – Praat met Waterman Advies
Vind je een van de tips tussen 1 en 7 lastig om uit te voeren, praat dan met ons in Apeldoorn, Almelo, telefonisch of online met Teams. Wij doen niet anders dan de hele dag mensen helpen om hun financiële leven zo in te richten dat ze lekker kunnen leven in het heden en in de toekomst.
Lukt dat altijd? Nee. Moet je soms keuzes maken? Ja. Moet je alles alleen doen? Nee. Heb je iemand die je in vertrouwen kunt nemen en die je echt helpt, ook als het wat moelijker gaat? Ja. Iedereen kan wel een sterke schouder gebruiken met ervaring. Voor de minder leuke dingen en voor de leuke dingen.