Wat betekent corona voor jouw pensioen?

Pensioenfondsen zijn zwaar getroffen door de effecten van het coronavirus op de financiƫle markten. Pensioenfondsen beleggen hun geld in beursgenoteerde aandelen, in obligaties, in onderhandse leningen, in vastgoed, in alternatieve beleggingen, en noem maar op. Veel van die beleggingen hebben een waardedaling meegemaakt.

Op de effectenbeurzen daalden aandelen scherp, vastgoed krijgt met lagere taxaties te maken en andere beleggingen zijn mogelijk ook geraakt door de economische malaise. De hamvraag is dan: wat betekent dit voor mijn pensioen en kan ik er wat aan doen?

Het is nog te vroeg om te zeggen of dit ertoe zal leiden dat pensioenen worden verlaagd. Pensioenfondsen houden wat dat betreft een slag om de arm. Voor mensen die nu al pensioen krijgen of dicht tegen hun pensioen aanzitten, betekent het wel dat forse waardedalingen niet op de lange termijn goedgemaakt kunnen worden. Geld is nu of op korte termijn nodig voor uitkeringen, geld dat nu vrij moet worden gemaakt tegen lage koersen.

Mensen die die nog twintig of dertig jaar van hun pensioen verwijderd zijn, hebben het voordeel van de tijd. Pensioenfondsen maken wel vaker crisis door en hebben dan tijd om te herstellen. Daar komt bij, het ene pensioenfonds is het andere niet. Beleggingsbeleid en financiƫle positie verschillen per fonds.

Wat is nu verstandig om te doen?
Laat Waterman Advies eens een berekening maken wat je netto te besteden hebt als je met pensioen gaat. Heb je Raad&Daad Advies dan hoeft je hier niet eens extra voor te betalen.