Tijd voor de grote financiële schoonmaak

Gepubliceerd op 31-03-2020

Het voorjaar staat voor de deur. Het coronavirus zorgt ervoor dat u net als miljoenen andere Nederlanders meer tijd in en rond het huis doorbrengt. Een goed moment om aan de gang te gaan met uw eigen grote financiële voorjaarsschoonmaak en uw financiën eens goed onder de loep te nemen.

De grote financiële voorjaarsschoonmaak bestaat uit de volgende vijf stappen.

1. Financieel inzicht en overzicht
Een belangrijk doel is dat u grip krijgt op uw persoonlijke financiën. Dat vereist onder andere inzicht in uw inkomende en uitgaande geldstromen. Dat klinkt makkelijker dan het is. Bij de meesten van ons komen er elke maand honderden euro’s binnen. Geld dat vaak snel weer nodig is om aan de diverse financiële verplichtingen te voldoen. Zoals huur of hypotheek, boodschappen, energie en verzekeringen. En zo nu en dan een grote rekening van bijvoorbeeld de tandarts, auto of onvoorziene of feestelijke uitgaven. Een patroon dat zich iedere maand herhaalt. Hebt u hier goed zicht op of niet?

Een hulpmiddel bij het goed regelen van uw financiën is een digitaal huishoudboekje. Deze maakt op een gemakkelijke manier inkomsten en uitgaven inzichtelijk.

2. Gezonde financiële positie
Veel mensen vinden het belangrijk hoeveel ze verdienen. Echter het gaat er niet om hoeveel u verdient, maar om hoeveel u per maand uitgeeft en/of overhoudt. Een gezonde financiële positie betekent dat u structureel minder geld uitgeeft dan er maandelijks binnenkomt.

Een gemiddelde gezonde financiële buffer is ongeveer gelijk aan drie maandsalarissen, of meer. Deze buffer is er om onverwachte kosten op te vangen, zoals een kapotte wasmachine of andere calamiteiten. Zo voorkomt u bovendien dat, als het even tegenzit, u geld gebruikt dat bestemd is voor later. Of dat u hiervoor een consumptief krediet of andere lening moet afsluiten.

Een goede manier om een buffer op te bouwen is om per maand automatisch vijf tot tien procent van uw netto-inkomen te sparen en/of te beleggen. Verder is het verstandig om vanaf nu van elke loonsverhoging minimaal de helft te sparen of te beleggen. Zo bouwt u ongemerkt een mooi kapitaal op.

3. Financiële rust
In de huidige onzekere tijden is het extra belangrijk dat u financiële rust creëert, zodat u niet wakker ligt van uw financiën. De ideale situatie is dat u er nu en in de toekomst gerust op bent dat u voldoende geld hebt om in uw levensonderhoud te voorzien. Ook krijgt u financiële rust als u weet dat u goed verzekerd bent tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid, ontslag of overlijden. En eerlijk, zou u niet graag financiële rust voor uzelf creëren?

4. Passende financiële producten
Hebt u in het verleden financiële producten afgesloten? Denk bijvoorbeeld aan een spaarrekening, beleggingsrekening, hypotheek, lijfrentepolis en verschillende verzekeringen. Nu u bezig bent met uw eigen grote financiële voorjaarsschoonmaak is het goed om eens te kijken of de in het verleden afgesloten financiële producten nog passend of wellicht inmiddels overbodig zijn.

Handige checklist voor elk financiële product dat u hebt afgesloten:

  • Met welk doel heb ik dit financiële product afgesloten?
  • Draagt het product nog aan bij aan het realiseren van mijn doelstellingen? Waarom wel, waarom niet?
  • Past dit financiële product bij mij? Waarom wel, waarom niet?
  • Begrijp ik hoe dit financiële product in elkaar steekt?
  • Vind ik de kosten acceptabel?

U kunt samen met Raad & Daad van Waterman Advies op basis van de antwoorden concluderen of dit product nog past bij uw situatie. Vermijd een kortetermijnoplossing voor een langdurig probleem.

5. Raadpleeg een financieel planner
Veel van bovenstaande zaken kunt u wellicht zelf. Wij kunnen u helpen om nog meer te halen uit uw financiële voorjaarsschoonmaak en helpen u graag met het verkrijgen van financiële rust.