Schenkingsvrijstelling tijdelijk omhoog

Ben je bekend met de belastingvrije schenkingsmogelijkheid van ouders aan kinderen van circa 5.500 euro per jaar? Normaal gesproken wordt dit bedrag jaarlijks een beetje wordt verhoogd door inflatiecorrectie. Dat beetje wordt in 2021 opeens veel, namelijk 1.000 euro.

De Tweede Kamer heeft namelijk een amendement aangenomen om de schenkingsvrijstelling tijdelijk te verhogen. Dit geldt van 1 januari 2021 tot 1 januari 2022, dus voor het gehele komende kalenderjaar.

Wil je als ouder je kind geld schenken in 2021, dan mag je dat doen tot een bedrag van 6.604 euro. De vrijstelling voor kinderen geldt ook voor pleegkinderen. Wil je iemand anders geld schenken dan je kinderen? Dan is in 2021 de tijdelijke vrijstelling 3.244 euro. Dit bedrag is ook duizend euro hoger dan normaal.

Het idee achter deze relatief grote verhoging van de vrijstelling is dat particuliere geldschieters, denk aan familieleden en/of vrienden, op deze manier noodlijdende ondernemers kunnen helpen de coronacrisis door te komen. Het amendement is aangenomen door de Tweede Kamer, maar moet nog definitief bekend gemaakt worden.