De 10-jaars rente is sinds januari verdrievoudigd

Hypotheekaanbieders die meerdere keren per week de rente wijzigen, verhogingen tot en met een half procent ineens, hier en daar kleine bijstellingen naar beneden: de hypotheekrente beweegt alle kanten op, maar voornamelijk naar boven. Nooit eerder waren er zoveel wijzigingen als de afgelopen weken.

Na jaren van aanhoudende dalingen en voortdurende lage standen zijn hypotheekrentes de laatste maanden flink gaan bewegen. De afgelopen week spant de kroon.

Volgens MoneyView Research zijn verreweg de meeste bewegingen verhogingen, soms meerdere keren per week en met grote stappen ineens. Voor een gemiddelde annuïteitenhypotheek met NHG en 10 jaar vaste rente wordt nu 3,39% gerekend, met uitschieters naar boven tot 4,00%. De goedkoopste variant wordt aangeboden voor 2,89%. Voor de stijgingen begonnen kostte een dergelijke hypotheek gemiddeld nog 1,10% rente. De verdrievoudiging komt neer op een stijging van de bruto maandlast van 36%.

De oplopende rentestand is voor veel huizenbezitters reden om de hypotheek over te sluiten. Zij kunnen op een positieve verrassing rekenen. Met een hogere hypotheekrente daalt de boeterente. Dit kan het verschil maken bij of oversluiten wel of niet voordelig is.

Benieuwd naar het verschil ? Maak dan een online afspraak of op één van onze kantoren in Almelo, Apeldoorn en Huissen.