Half miljard pensioengeld niet uitgekeerd

Gepubliceerd op 02-02-2020

Maar liefst een half miljard euro aan pensioengeld wordt niet uitgekeerd. Het gaat om zogenoemde ‘vergeten pensioenen’. De betreffende gepensioneerden melden zich niet bij de pensioenfondsen. Die kunnen op hun beurt de rechthebbenden niet vinden.

Het een en ander blijkt uit onderzoek van televisieprogramma Meldpunt en de ombudsman van Omroep Max. Volgens de zeven grote pensioenfondsen die zijn geïnterviewd, betreft het tenminste 191.000 Nederlandse pensioenen die niet worden uitgekeerd. Hoewel het vaak om kleinere jaarbedragen gaat, zijn er ook rechthebbenden die tienduizenden euro’s laten liggen.

Mijnpensioenoverzicht.nl
In sommige gevallen zijn de gepensioneerden naar het buitenland vertrokken. Maar naar verwachting laten ook veel mensen die in Nederland wonen geld liggen. Denk je dat jij of iemand in je directe omgeving een ‘vergeten pensioen’ heeft? Kijk dan eerst eens op mijnpensioenoverzicht.nl.

Gaat het om een ouder pensioen, dan bestaat de kans dat er geen informatie is te vinden op de website. In dat geval kan het lonen om contract op te nemen met het desbetreffende pensioenfonds.

Pensioengat
Overigens is het voor iedereen verstandig om met zekere regelmaat op mijnpensioenoverzicht.nl te kijken. Hier zie je precies hoeveel AOW en pensioen je inmiddels hebt opgebouwd. Zeker als je meerdere werkgevers hebt gehad, kan het zijn dat je meerder kleine pensioenen hebt.

Daarmee loop je ook kans op een pensioengat. Gelukkig zijn hiervoor meerdere oplossingen denkbaar. Zo kan het interessant zijn om pensioenen samen te voegen, als je pensioenfonds(en) dat toestaan.

Pensioen verhogen
Je kunt ook zelf stappen ondernemen om jouw pensioensituatie te verbeteren. Bijvoorbeeld met verzekeringsoplossingen zoals een lijfrenteverzekering of een koopsompolis.

Als je een dergelijke verzekering overweegt, wacht dan niet te lang. Hoe eerder je begint, hoe hoger het eindbedrag of hoe lager de inleg om tot een bepaald eindbedrag te komen. Wil je hier meer over weten? Stel je vraag hier.